Ragasztástechnika

Termék főcsoport: Ragasztás-Vegyipari termékek
Termék csoport: Loctite
Logó:
Loctite termékek

A Loctite® termékek megoldást biztosítanak az általános ipari termelési folyamatok során, az ipari karbantartási valamint az autóápolási és karbantartási feladatokban.

Csavarbiztosítás LOCTITE – tal.

A csavarok rögzítésére és biztosítására kifejlesztett termékcsoport a LOCTITE 200-as sorozat. Az elmúlt évtizedekben a folyékony műanyagokkal történő csavarbiztosítás szemben a mechanikus biztosító elemekkel, minden iparágban előretört.

Ennek okai:

  • a LOCTITE csavarbiztosítás megbízhatósága (a menetekre felvitt folyékony anyag a szerelés után a menetek közötti rést tökéletesen kitölti és keményedés után a két elem egymásra mechanikusan felékelődik, az előfeszített csavarok utánhúzása nem szükséges.)
  • a két elem közötti rés tökéletesen tömített.
  • a kikeményedett rögzítőanyag öregedésre nem hajlamos.
  • a réskorróziós és hőkorróziós folyamatok a rések kitöltöttsége miatt kizártak.

A csavarbiztosítás anyagai:

LOCTITE 222: Csavarrögzítő, gyenge, alacsony oldási szilárdsággal. Ezáltal lehetővé válik a könnyü szerelhetőség és utánállítás. Felhasználás: pl. precíziós beállító csavarokhoz.
LOCTITE 243: Közepes szilárdságú csavarrögzítő, mellyel a csavarbiztosítási feladatok mintegy 80 %- a megoldható. Normál kéziszerszámokkal szétszerelhető. Rozsdamentes és passzívált csavarokhoz, azok szállítási állapotában, zsírtalanítás nélkül is felhasználható. Nagyon jó kémiai ellenállóképességgel rendelkezik. Viszonylag alacsony homérsékleten, + 5 Celsius fokon is jól keményedik.
LOCTITE 262: A közepes és nagyszilárdságú termékek közötti típus. Nagyméretu és nagyszilárdságú csavarokhoz, azok szállítási állapotában is használható.
LOCTITE 270: Nagyszilárdságú csavarrögzítő erősen igénybevett csavarkötésekhez, amelyeket normál esetben egyáltalán nem kell szétszerelni. Ezen túlmenően alkalmas csapok és csapágyak nagyszilárdságú rögzítésére is.
LOCTITE 272: Nagyszilárdságú csavarrögzítő, kiemelkedo hőállósággal és kémiai ellenállóképességgel.
LOCTITE 277: Nagyszilárdságú csavarrögzítő, kiemelkedő hőállósággal és kémiai ellenállóképességgel nagy átmérőjü csavarokhoz.
LOCTITE 290: Kisméretű csavarok, anyák és csapok biztosítására alkalmas, a szerelést követő utánfelhordással is. (Öntvények mikropórusainak, valamint hegesztési varratok pórusainak tömítésére is alkalmas. Túlfedéses illesztésnél, illetve kis réseknél rögzítőként használva 100 %-ossá teheto a két elem érintkezése.) Oldószer ellenállósága nagyon jó.
LOCTITE 2701: Nagyszilárdságú csavarrögzítő. Jól muködik passzív felületen, mint pl. rozsdamentes acélok felületén is. Rendkívüli ellenállóképesség forró olajjal szemben.

1.2 Tömítés LOCTITE-al

A tömítési feladatok megoldásához kifejlesztett terméksorozat a LOCTITE 500-as család, mely a felület és karimatömítések illetve csőmenettömítések típusait foglalja magába.

1.2.1 Felület- és karimatömítés

A LOCTITE tömítőanyagok az összeszerelés során tökéletesen kitöltik mindkét felületen a felületi érdességet és a két felület közötti rést, így anyaggal záró kötés jön létre. A kikeményedett tömítőanyag nagy nyomó és nyírószilárdsága miatt nem tesz lehetővé relatív elmozdulásokat, az optimális tapadás nagy forgatónyomaték átvitelt tesz lehetővé. Nincs öregedés és "leülés", mint a legtöbb szilárd tömítésnél, ezért nem szükséges az összehúzó csavarok utánhúzása. A csavarok csekélyebb meghúzása estén is, kisebb nyomásnál is előáll a tömítettség. Az ilyen tömítéseknek univerzális a felhasználási lehetősége, függetlenül a felületek nagyságától és formájától.

A tömítőanyag felhordása is könnyü és ésszerü. Lehetőség van a tubusból kézzel történő kinyomásra, de ugyanígy kisebb szériák esetén festőhengerrel is felkenhetjük a felületre. Szintén nagyon ésszerű és gazdaságos módszer az anyag szitanyomással történő felvitele.

A felület és karimatömítés anyagai:

LOCTITE 509: Felület és karimatömítés, magasabb homérsékleten is flexibilis marad, könnyen eltávolítható.
LOCTITE 510: Felület és karimatömítés, olyan karimás csatlakozások tömítéséhez, melyeknél nagy teljesítmény kerül átvitelre, pl.: hajtótárcsák, amikor az üzemi hőmérséklet elérheti a 200 Celsius fokot, illetve szükség van a jó kémiai ellenállóképességre is. Nehezen szétszerelhető típus.
LOCTITE 518/5182: Felület és karimatömítő, 120 Celsius fokig flexibilis (nyúlás 30 %). Aluminium felületekhez is ajánlott típus, utóbbi a robottal történő felhordásra kifejlesztett változat.
LOCTITE 573: Felület és karimatömítés, bonyolult formájú alkatrészekhez, alacsony húzó- és nyírószilárdságának következtében jól szétszerelheto. Szitanyomással is felhordható típus.
LOCTITE 574: Felület és karimatömítés, gyors keményedéssel passzív anyagokon illetve alacsonyabb hőmérsékleten is. Nagy résáthidaló képességű, elsosőrban a javítóipar részére ajánlott típus, amely a levegőn is kikeményedik.

1.2.2 Csőmenettömítések

Csőmenetek tömítésénél is az előzőekben vázolt alakkal záró kötés jön létre, amely biztosan tömít a legtöbb ipari folyadék és gáz esetében. A tömítés, a rések tökéletes kitöltése révén, megszünteti a korróziós veszélyt. Ezek az anyagok lehetővé teszik a gyors és tiszta szerelést. A terméket egyszerűen a tubusból a megtisztított belső és külső menetre kell felhordani. Az összecsavarás tiszta körülmények között hajtható végre, nem jár szennyeződéssel, szemben a szilárd anyagokkal, és így a csőhálózat azonnal festhető.

A csőmenettömítések anyagai:

LOCTITE 511: Csőmenettömítő, univerzális menettömíto, ellenőrizhetoen alacsony szilárdsággal és szerelhetőséggel.
LOCTITE 542: Hidraulika tömítő, közepes szilárdságú anyag hidraulika és pneumatikus rendszerekhez. Nagyon jó ellenállóképességű folyékony- és gázhalmazállapotú anyagokkal szemben.
LOCTITE 572: Csőmenettömítő, univerzális menettömítő, lassú keményedéssel és könnyű szerelhetőséggel.
LOCTITE 577: Csőmenettömítő, felhasználható hengeres és kúpos csőmenetek tömítéséhez. E fölött szilárd anyaggal (kenderkóccal) kombinálva ajánlható. Jó kikeményedési tulajdonságú alacsonyabb hőmérsékleten is. A kikeményedett anyag egészségügyi szempontból ártalmatlan, így közvetlen érintkezésbe kerülhet pl. ivóvízzel.

Rögzítés a LOCTITE-tal.

Hengeres elemek egymáshoz rögzítésére a 600-as termékcsaládot fejlesztették ki. Ezeknek az anyagoknak az a nagy előnyük, hogy egyszeru az elemek gyártása, mert egy viszonylag durva, nagyolt felület kialakítása elegendő a rögzítés megfelelő végrehajtásához, minden egyéb biztosítóelem nélkül.

A méretezés és szerelés toló-illesztéssel lehetséges, szemben a sajtoló illesztéssel és zsugorkötéssel, melyek jelentos hátránya a magas költség, valamint a kötésben fellépő feszültség-koncentráció és deformáció. A csapágyak, csapok és perselyek LOCTITE- tal történo rögzítése esetén lehetővé válik az alkatrészek feszültségmentes összeépítése, amely azok hosszabb élettartamát eredményezi, különösen többszörös csapágyazásnál illetve nagy csapágytávolságnál. Az így rögzített egységek tartósan ellenállnak a dinamikus igénybevételnek és jelentős nyomatékok átvitelére képesek. Ezenfelül a rögzítőanyag tömít és szigetel, ezáltal kiküszöböli a rés- és feszültségkorróziót.

A rögzítés anyagai:

LOCTITE 603: Nagyszilárdságú rögzítő, hengeres elemek rögzítéséhez használható, tolóillesztésnél, de ugyanúgy sajtolóillesztésnél is a szilárdság növeléséhez. Golyóscsapágyak, csúszócsapágy perselyek, csapok, ékek, egyéb perselyek rögzítéséhez használható. Kiváló kémiai ellenállóképességgel rendelkezik.
LOCTITE 620: Nagy hőállóságú rögzítő, 150 Celsius foknál utókeményedés következik be az anyagban, ami a szilárdságát fokozza. Magasabb hőmérsékleten csavarrögzítésre és menettömítésre is alkalmazható.
LOCTITE 638: Extra nagy szilárdságú, gyorsan keményedő rögzítő. Dinamikus igénybevételnek is kitett kötésekben is jól muködő, nagy statikus nyírószilárdsággal rendelkező típus, melynek még felületi tapadása (adhézió) is jelentős.
LOCTITE 641: Közepes szilárdságú rögzítő, felhasználható olyan hengeres alkatrészek rögzítéséhez, ahol normál szerszámokkal történő szétszerelhetőség igénye felmerül. Nagyobb résméretekkel elkerülhető a csapágy, házban történő deformációjának veszélye.
LOCTITE 648: Átlagosnál nagyobb hoállóságú, nagy szilárdságú, gyorsan keményedő rögzítő. Kémiai ellenállóképessége nagyon jó.
LOCTITE 660: Nagy résáthidaló képességgel rendelkező rögzítő. Gyorsan keményedik. Elsosorban javításra, karbantartási célokra ajánlott.

Ragasztók

Ciánakrilát ragasztóanyagok:
LOCTITE 401: Gyorsan keményedő etilciánakrilát. Elsősorban porózus anyagok, mint a fa, bor, kerámia, parafa és papír ragasztására ajánlott.
LOCTITE 406: Nagyon gyorsan keményedő etilciánakrilát. Speciális anyag a nehezen ragasztható műanyagok és elasztomerek ragasztásához, mint a teflon, poliolefinek illetve az EPDM (AKT. 770-el !) Nedvesség ellenállása jó. Kifejezetten gumi ragasztására kifejlesztett típus.
LOCTITE 454: Gélállapotú etilciánakrilát. Függőleges felületeken illetve fej feletti ragasztásoknál elkerülhető a ragasztó megfolyása, csepegése. Különösen ajánlható porózus anyagokhoz.
LOCTITE 460: Alkoxietilciánakrilát, szagszegény, nincs kivirágzás a ragasztás környezetében, sem foltosodás az elektromos kontaktusokon.
LOCTITE 480: Fekete elasztomermodifikált ca ragasztó, a szokásostól eltérően jó lefejtő- és ütoszilárdsággal. Nagyon jó ellenállóképességu hideggel, nedvességgel és hosokkal szemben.
LOCTITE 496: Átlátszó, általános célú ragasztóanyag elsosorban fémek ragasztásához.

Az ismertetőben szereplő termékek a teljesség igénye nélkül mutatják be a Loctite termékválasztékát. A teljes termékkínálatról a letölthető pdf. állományokból ill. cégünk Munkatársaitól kaphat információt.Kapcsolódó dokumentumok

PDF dokumentumok

Adagolókészülékek letöltés
Karbantartási megoldások I. letöltés
Karbantartási megoldások II. letöltés
Karbantartási megoldások III. letöltés
Szerkezeti ragasztási megoldások letöltés
Felületjavítási technologiák letöltés
csavarrörzítés letöltés
Tengelyjavítási technológiák letöltés       © 2018 Mayer Szerszám |   Kezdőlap |   Ugrás felülre |   Kapcsolat